Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Eylül 08, 2010, 01:21:53 ÖS
Ana Sayfa Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt
Duyurular:

+  GERÇEK FORUM
|-+  ..: GERÇEK KÖŞE YAZARLARI :..
| |-+  Hasan HINISLI
| | |-+  Milliyetçilik Aut, Ulusalcılık İn!
« önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: Milliyetçilik Aut, Ulusalcılık İn!  (Okunma Sayısı 223 defa)
editor
Administrator
Hero Member

Üyelik Bilgileri E-Posta
« : Şubat 08, 2010, 12:37:13 ÖS »

Tüm dünyada gerilerken Türkiye'de milliyetçilik neden yükselir. Ülke, siyasi ve ekonomik bir karışıklığa doğru sürükleniyor. Milliyetçiliğin bütün partilere egemen olduğu bu dönemde, AB'yle ilişkiler ister istemez minimize oluyor, demokrasi ilerlemiyor aksine geriliyor, siyasi kaos çoğalıyor. İşin garip olanı Milliyetçiliğin yükselmesiyle krizlerin artması ve demokrasinin gerilemesi arasında bir paralellik görülüyor. Muhtemelen bu durum milliyetçilikle demokrasi bağdaşabilir mi sorusunu akla getiriyor. Neden Türkiye Avrupalılaşma yolunda ilerlerken ansızın yeniden milliyetçiliğe kaydı, demokrasiden uzaklaşmaya başladı? Milliyetçilik birbirinden ideolojik olarak çok farklı gözüken siyasi partilerde nasıl bu kadar kolayca ortak değer oldu? Bizce bu ortak milliyetçilik Türkiye'nin sorunlarını çözmüyor aksine dahada fazla büyütüyor!
ABD'de 50 yıl kadar önce yok olan aslında bu güne kadar pekte olmayan milliyetçilik 80'li yıllarda Avrupa'da da terk edilmeye başlamış olup AB kısaltmalı Avrupa Birliği ile en son darbeyi de yemiştir. AB'ne entegre olmaya çalışan Türkiye'de kim ne derse desin bundan etkilenecektir. Bu değişim önümüzdeki süreçte dalga dalga Asya'ya da yayılacak. Ulus devletler ulus üstü devletlere hatta birleşmiş ülkelere dönüşecektir. Bu dönüşüm o topraklarda yaşayan insanların vatansever Yurtsever olmasına pek karışmasada, milliyetçiliğin suçlar hanesine ırkçılık adı ile eklenme olasılığıda yok değildir!
İnsanlar yaşadığı yerleri ve orada yaşayanları sevmek zorundadır bu sevmenin adınada milliyetçilik değil "Yurtseverlik ve Halkçılık" denilir!
Milliyetçilik 'biz' i, homojen, aynı tip insanlardan oluşan bir şey olarak görürken. Ötekine karşı tavrı da, farklılıkları yok etmek için onu asimile etmeye çalışmaktan geri durmaz. Asimile edemezse, ötekini yok etmeye kadar varır iş.
Beni savunmak ötekine hücumdur. Beni kayırmak ötekine haksızlıktır. Ben demek senin varlığını kabullenmektir. Diğer bir boyutuyla, Ben demek ötekinin varlığını kabullenmekle özdeştir.
Bir ülkede çeşitli halklar var ise o halkları bir millet çatısı altında toplamak kadar tehlikeli bir şey yoktur.
Bir fabrikada sınıf bilinçsiz işçiler öncelikli olarak kendi milletinden, sonra kendi memleketinden, daha sonra kasabasından, ondan sonra köyünden, en sonunda ise akrabasından olanlarla yakınlaşıyorlar. "Ben ve öteki!"
Bir siyasi partide parti içi seçimler yapılırken delege pazarlığı yapılıyordu. Mahallede oturanların büyük bir çoğunluğu aynı şehir insanıydı. Diğer şehirlere göre en çok delegeyi onlar almıştı, fakat kavga durulmamıştı. Sonra şehir içi paylaşım yapıldı. Daha sonra şu ilçeden bu ilçe daha çok delege aldı kavgasına dönüştü. Sonra ilçeler arası paylaşım yapıldı ama kavga bitmemişti. Şu köy fazla bu köy az delege aldı diyenler vardı.
Bu da atlatıldıktan sonra iş çözüldü sanılırken kavga halen devam ediyordu, meğerse bazı köylerin aşağı mahallesi yukarı mahallesi varmış, biri diğerinden fazla delege almış! "Ben ve öteki!"
Sınıf bilincinden çok milli bilinci ve ezilen uluslar görüşünü temel alan antiemperyalist ortanın solu diye adlandırılmış evrensel sol ideoloji ile pek uyuşmayan bir görüştür ulusalcılık. Genelde Türkiye'de ideolojik olarak Kemalizm'i kendilerine kalkan yapar, bunuda ulusalcılık diye savunurlar.
Milliyetçilik isminin neden Ulusalcılık olduğuna gelince; Türkiye de 12 Eylül öncesi Ülkücüler ve milli Cephe hükümetleri tarafından pekte iyi itibarı olmadığı için sol kesime daha şirin gözükmek adına Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir kavram değişikliği ile ismide değiştirilmiş bu acı şurup halka ballı şerbet diye sunulmuştur.
Ulusalcılıkta esas amaç emperyalizm karşıtlığı gibi durmasına rağmen emperyalizmle işbirliğinden hiç kaçınmamıştır.
Milliyetçilik olarak köktenciliği değil aynı devlet altında yaşayan ortak kültüre sahip halkları tek bir ulus olarak gördüğü iddia edilmesine rağmen tıpatıp aynı şeylerdir.
Türkiye'de Türk, Kürt, Çerkez, Türkmen, Laz, Abaza, Zaza gibi etnik kökenler varken bunları bir tek Ulusun unsurları olduğunu bilir ve anayasada da belirtildiği gibi bunların etnik kimliğini yok sayıp sadece "Türk" der. Fakat saydığımız diğerlerini nedense es geçer.
« Son Düzenleme: Şubat 08, 2010, 12:39:05 ÖS Gönderen: editor » Logged
kardelen
Full Member

Üyelik Bilgileri E-Posta
« Yanıtla #1 : Şubat 13, 2010, 09:40:35 ÖÖ »

Ne milliyetçiliği allah aşkına yaa. Milliyetçilik tarihi şunun şurası 150 yıl var yok. oda ülkemizde tutmaz. önce insan demeyi bilmeyen milliyetçi olsa ne olur.
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:  

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!